505 – Millores a la Policia Local de Sitges

NOTICIESSitges, 06-03-2015

Millores a la Policia Local de Sitges

IMG_3448La Policia Local ha realitzat més de 16 mil serveis durant el 2014 i reforça tots els torns amb la incorporació de vuit agents. També aquesta setmana s’han renovat tres cotxes patrulla.

La Policia Local de Sitges ha començat l’any amb la incorporació de vuit agents que se sumen a les files del cos de seguretat. La plantilla ha quedat conformada per 77 agents i comandaments, a banda del personal administratiu. Les incorporacions reforcen tots els torns i permeten donar una resposta més eficaç a les peticions de la ciutadania.

Davant el gran volum de funcions que realitza la Policia Local, Vinyet Lluís explica que “el govern s’ha esforçat en aquest mandat per millorar la situació i els recursos del que és un cos essencial per a Sitges”. Aquesta setmana, a més de la incorporació dels agents, s’ha renovat la flota de vehicles. En dos dels cotxes patrulla, els agents disposen d’un desfibril·lador per atendre emergències mèdiques fins l’arribada dels professionals corresponents. Les millores han arribat també a la Prefectura de la Policia Local, que es reforma amb l’objectiu d’ampliar la zona de visites, donar una major intimitat a les persones que formulen denúncies i separar la zona de detinguts. Han millorat també les comunicacions per ràdio control amb la Xarxa Rescat, que permet superar les barreres naturals de Sitges. En els darrers mesos la Policia Local ha estrenat vestuari nou. Els uniformes actuals responen als criteris fixats per la Generalitat i estan pensats per donar cobertura a tots els serveis.

La seguretat és precisament una de les demandes més estesa entre la ciutadania. Una demanda històrica dels veïns del poble de Garraf i Les Botigues ha estat la de comptar amb una major presència policial. “La ciutadania té el dret de disposar del mateix servei visqui on visqui”, ha assegurat Vinyet Lluís, i amb aquest objectiu, des de setembre de 2013, les patrulles visiten diàriament Garraf i Les Botigues. Les xifres avalen el resultat d’aquest reforç ja que, segons dades registrades a la Base Conjunta del Cos dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local, els delictes contra la propietat a Les Botigues s’ha reduït en un 27’7% el 2014, en relació a l’any anterior, així com també els delictes i faltes recollides a la Normativa Penal, que han disminuït un 30’1% el 2014.

Tot i que les patrulles són uns dels eixos de treball de la Policia Local, les seves funcions van molt més enllà. La memòria 2014 recull que dels 16.635 serveis efectuats al llarg de l’any, 3.225 estan relacionats amb la seguretat ciutadana, però les tasques passen també per 3.567 actuacions de trànsit, i 1.248 intervencions relacionades amb la via pública i l’entorn. “Quan tenim l’oportunitat d’explicar a la ciutadania els nostres criteris de treball, la percepció que tenen de nosaltres canvia”, ha explicat l’inspector en cap de la Policia Local, Rafa Pino. Una tasca pedagògica per donar a conèixer les funcions que realitza i fer entendre que, tal com explica Pino, “si hi ha un accident de trànsit, un robatori o una trucada per alertar sobre la venda ambulant o l’excés de soroll, la Policia Local prioritzarà sempre les actuacions que garanteixin la seguretat ciutadana”.

Més enllà de la seguretat, la Policia Local realitza altres funcions preventives com el control de trànsit a la sortida dels centres escolars o el suport a persones grans que es troben soles. I és que la proximitat és una de les definicions que millor conjuguen amb aquest cos de seguretat, present també a les festes i esdeveniments locals, per als que requereixen d’una major coordinació, i que realitza altres tasques de conscienciació per educar a la ciutadania i que la vida en comunitat sigui millor per a tothom.

Les taules de treball sobre qüestions específiques com la venda ambulant o el soroll, la coordinació de tots els agents implicats en temes relacionats amb la violència de gènere, així com la coordinació amb altres cossos de seguretat com els Mossos d’Esquadra, són algunes de les fórmules utilitzades per afrontar “problemàtiques de solució complexa però que requereixen de les aportacions de tots per poder superar-les amb èxit”, afirma Pino. I és que, a més de les funcions pròpies, la Policia Local assumeix les que realitzen els altres cossos de seguretat, convertint-se en el més transversal dels cossos de seguretat.